Zo zijn mkb'ers bezig met duurzamer ondernemen
Hoe denken mkb’ers over het onderwerp duurzamer ondernemen en wat doen ze op dit vlak? Motivaction onderzocht het in opdracht van a.s.r. We delen de belangrijkste en meest opvallende resultaten van het onderzoek* met je.
* In totaal heeft Motivaction 308 mkb-bedrijven ondervraagd in de periode van 16 december 2024 tot en met 2 januari 2025.
De houding van mkb’ers tegenover duurzamer ondernemen
2 op de 3 ondernemers vindt duurzamer ondernemen belangrijk en 1 op de 3 mkb’ers heeft al een concrete duurzaamheidsstrategie. Een iets grotere groep (37%) is bezig zo’n strategie te ontwikkelen. Grotere mkb-bedrijven (50+ werknemers) vinden duurzaamheid meestal belangrijker.
Dit is de top 3 van belangrijkste drijfveren voor duurzamer ondernemen:
1. Voldoen aan wet- en regelgeving
2. Bijdragen aan milieubescherming
3. Verminderen van de ecologische voetafdruk
Opvallend hierbij is dat verbeteren van het imago voor mkb’ers een minder grote drijfveer is. Wel denken de meeste mkb’ers dat duurzamer ondernemen bijdraagt aan het succes van bedrijven. Een kleine groep ondernemers (10%) ziet duurzamer ondernemen als een hype of praktisch onhaalbaar.
Het huidige politieke klimaat heeft ook invloed op verduurzamingskeuzes, vooral bij bedrijven die al sterk inzetten op duurzaamheid.
Arbeidsvoorwaarden bij duurzaam werkgeverschap
Mkb’ers bieden flexibele werktijden en hybride werken het meest aan als secundaire arbeidsvoorwaarden. Ze hopen zo een goede werk-privébalans bij hun werknemers aan te moedigen. En op het vlak van voeding en gezondheid is (gratis) fruit op het werk populair. Een kwart van de bedrijven biedt ook gezonde lunches en fysieke activiteiten aan.
De meerderheid van mkb’ers gelooft dat stimuleren van duurzame inzetbaarheid van medewerkers bijdraagt aan het bedrijfssucces. Bijvoorbeeld door gezondheidsprogramma’s en loopbaanbegeleiding aan te bieden. Daarnaast willen veel mkb-bedrijven hun medewerkers voldoende uitdagingen en doorgroeimogelijkheden geven.
Aandacht voor neurodiversiteit
We zien een kloof tussen bewustzijn over de behoeften van neurodiverse medewerkers en echt beleid van werkgevers hiervoor. Neurodiverse mensen hebben bijvoorbeeld ADHD of autisme. 45% van de mkb’ers wil neurodiverse medewerkers ondersteunen en in hen investeren. Dit maakt duidelijk dat er meer aandacht nodig is voor de voordelen van neurodiverse medewerkers.
3 op de 4 mkb’ers ziet pensioen ook als een belangrijk onderdeel van duurzaam werkgeverschap. Toch biedt maar 57% een pensioen aan hun werknemers.
Ketenverantwoordelijkheid en rapporteren over duurzaamheid
Meer dan de helft van ondernemers is een beetje tot goed bekend met het begrip ketenverantwoordelijkheid. Tegelijk heeft maar 17% van mkb’ers goed zicht op hoe duurzaam hun leveranciers en klanten werken. En slechts 21% spreekt leveranciers en klanten aan op hun duurzaamheidsgedrag.
Rapporteren over duurzaamheid is ook een belangrijk onderdeel van duurzamer ondernemen. Een kwart van de mkb’ers rapporteert al over duurzaamheid en nog eens een kwart is dit van plan. De andere helft van bedrijven is niet van plan om op korte termijn te gaan rapporteren of heeft nog geen besluit genomen hierover.
Biodiversiteit
Ruim een derde van mkb-bedrijven vindt verbeteren van biodiversiteit belangrijk. Toch heeft minder dan een kwart van de bedrijven maatregelen genomen om de biodiversiteit te verbeteren. Ongeveer de helft van de mkb’ers weet weinig tot niet af van de voordelen van biodiversiteit voor hun organisatie.